Dyrk

 

ALverdens chili

 

Planlægning er vigtig hvis du først har besluttet dig for at så egne chiliplanter. Hvis du er en novice som jeg var, er det godt at bruge biblioteket og låne bøger om chilier. Udforsk hjemmesider og læs om andres erfaringer med at dyrke chili. Skriv navnet ned når du falder over en chili der bare siger pling for dig, det er nemlig ikke til at huske når først du bevæger dig rundt på Nettet, der er et have af spændende chilier.

 

Gør det let for dig selv at begynde med de sorter der modner tidlig, det kan kun blive til en succes..

 

 

Det er en god ting at vælge en chili der kan tåle lidt af hvert hvis den skal stå udenfor når den danske sommer melder sig. Nogle sorter er decideret fremavlet til at være kulderesistente, andre kræver lidt mere lune og læ for at kunne udfolde sig optimalt som plante. Nogle sorter er decideret fremavlet til at være kulderesistente andre kræver lidt mere lune og læ.

 

At udvælge en chili, har for mit vedkommende været mega vanskeligt - vil helst prøve dem alle, hvilket er meget urealistisk og kræver en kæmpe have og ikke mindst et væksthus. Værdier jeg ikke har! Hvad gør man så?

 

Har tidligere altid kun haft tre fire chilier i haven og alle indkøbt som små planter. Dem satte jeg så ofte sammen i en stor krukke. I januar 2017 kastede mig ud i at så selv, inspireret af Heidi som jeg fik nogle frø af. Andre blev impulsivt indkøbt og det endte med at jeg såede over 100 frø af 22 forskellige sorter. De var jo så små de der frø...

 

Først bagefter tænkte jeg over hvor de skulle placeres i min bette lille have på 17x4 meter inkl. terrasse og andet!

 

Det endte ud med 65 chiliplanter, som alle blev placeret rundt i haven og de resterende planter blev givet væk. Chili sæson 2017 blev på trods af strabadserne med vejr og vind alligevel en succes med over 13 kg høstede chilier og det er rigtig mange, især når de fleste chilier ikke en gang vejer et gram.

 

Nu er jeg ved at forberede chili sæson 2018 og såningen begynder til januar.. Det er ikke blevet mindre ambitiøst hvad angår at valg af chili. Har 34 sorter, nogle gengangere andre nye.

 

Kan kun anbefale chilidyrkning som en god og afstressende hobby, håber at vække din inspiration til selv at gå i gang og finde og udvælge en chili med egenskaber du finder interessante og spændende.

 

Du kan også gøre som jeg, og kaste dig ud i det, så alle de frø du kan og giv de væk du ikke selv har plads til ;)

 

Hent inspiration i Mine Chili

 

Dyrk en chili

 

Som udgangspunkt kan du dyrke alle slags chiliplanter her i Danmark, også udendørs.

 

Når miraklet sker, at vi får en god, tør og lang varm sommer, vil du uden tvivl få fantastiske flotte planter og en rigtig god høst af smukke chilifrugter.

 

Men realistisk set, så kommer sådan en sommer sjældent forbi, men det må ikke tage lysten eller skræmme dig fra at dyrke egne chilier.

 

Her i sommeren 2017 har det blæst, regnet og været koldt en stor del af tiden. Samtlige af mine mange chiliplanter har fået hug af vejret. Alle uden undtagelse har været blæst ned på jorden med dertil knækkede grene og blomster. Så en lang periode af sommeren stod planterne under haveborde og andre skyggefulde steder hvor de havde beskyttelse for vinden.

 

Det var ikke kun den barske sommer de skulle udholde, en enkelt stor due havde også udtænkt sig en kæmpestor flot busket Aji Omnicolor som dens landingsplads, med det resultat at alle fem flotte grene med mange chilifrugter på lagde sig ned. De knækkede simpelthen af stammen og den stod helt sølle tilbage, det gjorde jeg også for det hele skete på et splitsekund for øjnene af mig. Den due var ikke en populær gæst mere den sommer.

 

Du har besluttet dig for at så et frø... og få det til at spire

 

 

Høst din chili

 

Vidunderligt når man kan se et afkast af de energier og kræfter der er blevet brugt på at dyrke egne chilier.

 

Hen imod slutningen af juli og begyndelsen af august begynder du for alvor at kunne høste chilier fra dine planter.En gang imellem melder lysten til at høste dem grønne og det er også helt i orden, de er måske ikke helt så smagsfulde og styrken er ej heller på sin højde endnu, men de fungerer udmærket i din madlavning hvis du har brug for et spjæt af noget eksotisk stærkt. Har du derimod tålmodighed nok til at se hvordan en chili næsten kan ændre farve time for time en varm sommerdag er det vidunderligt at betragte.

 

Hvor stor din høst bliver, afhænger klart af hvor mange planter du har og hvor produktive de har været. Men har du mange kan du både fråse med syltningen og samtidig være gavmild. Du kan også enkelt og let lave guirlander af chili og tørre dem til senere brug. Mange chilier kan i øvrigt også fryses ned.

 

Du kan finde opskrifter fra chili sæson 2016 og 2017 på syltning og andet HER - nye bliver lagt på BLOG

 

 

 

Dyrk andet end chili

 

Tomat er og Krydderurter er rigtige gode naboer til chiliplanter.

 

 

 

Gallerier

 

Tag en tour igennem Gallerierne og se hvad der har været dyrket i min have igennem årene,

samt andet haven har budt på af oplevelser.

 

 

 

Copyright © 2017-2019 CHILiKON

All rights reserved

 

Sidst opdateret 3. januar 2019